Παθήσεις Ουροποιητικού

ΛΙΘΙΑΣΗ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

Η θέση της ρομποτικής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην αντιμετώπιση λίθων του ουροποιητικού είναι περιορισμένη, λόγω της μεγάλης εξέλιξης των ενδοσκοπικών εργαλείων που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε ενδοσκοπικά, ακόμα και πολύ δύσκολα τεχνικά περιστατικά λιθίασης. Εντούτοις, μεγάλοι λίθοι που εντοπίζονται στο άνω τριτημόριο του ουρητήρα, λίθοι που συνυπάρχουν με ανατομικές ανωμαλίες ή λίθοι που υπήρχε αποτυχία στην αντιμετώπιση τους με ενδοσκοπικές μεθόδους μπορεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματική λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

Ο μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζεται με μία επέμβαση που λέγεται ρομποτική ριζική κυστεκτομή. Σε περίπτωση καρκίνου ουροδόχου κύστης είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί ολόκληρη η ουροδόχος κύστη και ο προστάτη ή η μήτρα στις γυναίκες.
Στη συνέχεια, επειδή πλέον ο ασθενής έχει χάσει το αποθηκευτικό όργανο των ούρων, ο χειρουργός τις περισσότερες φορές θα πρέπει είτε να δημιουργήσει μια καινούρια κύστη από τμήμα του λεπτού εντέρου που καλείται νεοκύστη, είτε να εκτρέψει μέσω ενός μικρού τμήματος εντέρου τα ούρα προς το δέρμα, οπού θα συλλέγονται σε ένα εξωτερικό σακουλάκι. Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις είναι απαραίτητο να αναστομωθούν οι ουρητήρες με το τμήμα του εντέρου, ώστε να μεταφέρουν πλέον σε αυτό τα ούρα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει είτε μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα (intracorporeal), είτε με μία μικρή τομή έξω από το σώμα (extracorporeal). Στην περίπτωση δημιουργίας νεοκύστης, υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα η νεοκύστη να αναστομωθεί με την ουρήθρα και έτσι ο ασθενής να ουρεί δια της φυσιολογικής οδού, μια τεχνική που καλείται ορθότοπη νεοκύστη. Η τεχνική που θα επιλεγεί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ο ιατρός σας θα προτείνει την καλύτερη τεχνική εξατομικευμένα για κάθε ασθενή.
Το ρομπότ με τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει διευκολύνει τη δημιουργία των αναστομώσεων, μας βοηθάει στο να έχουμε μικρότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη ανάρρωση συγκριτικά την ανοικτή ριζική κυστεκτομή, ενώ επιπλέον μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε καλύτερη παρασκευή των αγγειονευρωδών δεματίων της στύσης. Απαιτούνται περίπου 4-7 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο.

ΣΤΕΝΩΣΗ ΠΥΕΛΟΟΥΡΗΤΗΡΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ

Η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής είναι ως μια συγγενής ανωμαλία διάπλασης της αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού συστήματος. Στη στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής υπάρχει μια δυσκολία στην παροχέτευση των ούρων από το νεφρό προς τον ουρητήρα, η οποία όταν αυξηθεί σημαντικά, προκαλώντας συμπτωματολογία από το νεφρό ή μειώνοντας τη λειτουργικότητα του, θα πρέπει να αποκατασταθεί. Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με διάφορες χειρουργικές τεχνικές, κυριότερη των οποίων είναι η Hynes-Anderson πυελοπλαστική, όπου το στενεμένο τμήμα εκτέμνεται και στη συνέχεια αναστομώνεται το κολόβωμα της νεφρικής πυέλου με το κολόβωμα του ουρητήρα. Η Hynes-Anderson πυελοπλαστική μπορεί να γίνει ρομποτικά, λαπαροσκοπικά ή ανοικτά.
Το ρομπότ, με τους 7 βαθμούς ελευθερίας κινήσεων των εργαλείων που προσφέρει, δίνει τη δυνατότητα διενέργειας σταθερότερης αναστόμωσης, πιο εύκολα τεχνικά, ενώ παράλληλα λόγω των πολύ μικρών οπών μέσω των οποίων πραγματοποιείται το χειρουργείο, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Έτσι, αποφεύγεται η μεγάλη τομή που χρειάζεται κατά το ανοικτό χειρουργείο. Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο είναι 1-3 ημέρες.
Στεφανιαία τομή Αξονικής τομογραφίας όπου διακρίνεται στένωση της πυελο-ουρητηρικής συμβολής στο δεξιό νεφρό.).

Αγίου Δημητρίου 34, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα, ΤΚ 17341

Καλέστε:

Καλέστε:

211 216 51 54 και 6936 809393

Email

Email

info@komninos-urology.com

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Κλείστε Ραντεβού