Παθήσεις Νεφρών

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΕΦΡΟΥ

 Ο καρκίνος του νεφρού ανάλογα με τη θέση, το μέγεθος και το στάδιο του όγκου, καθώς επίσης και την εμπειρία του χειρουργού, μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με ρομποτική μερική νεφρεκτομή, είτε με ρομποτική ριζική (ολική) νεφρεκτομή. Ο καρκίνος του νεφρού μπορεί να αντιμετωπισθεί και με τη λαπαροσκοπική χειρουργική. Στα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού υπάρχει μια τάση διάσωσης όσον το δυνατόν περισσότερου νεφρικού παρεγχύματος, στρέφοντας τη θεραπευτική χειρουργική για τον καρκίνο του νεφρού προς την κατεύθυνση της μερικής νεφρεκτομής, ώστε να έχουμε όσον το δυνατόν καλύτερη νεφρική λειτουργία μετεγχειρητικά. Μάλιστα, η εισαγωγή του ρομπότ με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, βοηθάει στο να πραγματοποιηθεί ρομποτική μερική νεφρεκτομή και να διασωθεί ο υπόλοιπος νεφρός ακόμα και σε πολύ δύσκολα περιστατικά. Επιπλέον, η χρήση του firefly, μιας καινοτόμου δυνατότητας που προσφέρει το ρομπότ Da Vinci SI, επιτρέπει στο χειρουργό να κάνει εκλεκτική σύσφιξη μόνο του κλάδου της νεφρικής αρτηρίας που παρέχει αίμα στον όγκο, βοηθώντας στο να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο η αιμάτωση του νεφρού και κατά συνέπεια η νεφρική λειτουργία.
Τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές βοηθάνε στο να υπάρχει ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδος του ασθενούς στις δραστηριότητες του, ενώ ο κίνδυνος μετεγχειρητικής κήλης μειώνεται σημαντικά σε σχέση με το ανοικτό χειρουργείο. Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο είναι για τη μερική νεφρεκτομή 2-4 μέρες, ενώ για τη ριζική (ολική) νεφρεκτομή 1-2 μέρες.

ΚΥΣΤΕΙΣ ΝΕΦΡΟΥ

Οι μεγάλες κύστεις νεφρού που δημιουργούν συμπτωματολογία στον ασθενή ή επιβαρύνουν τη λειτουργικότητα του νεφρού μπορεί να αφαιρεθούν ρομποτικά ή λαπαροσκοπικά. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές βοηθάνε στο να υπάρχει ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδος του ασθενούς στις δραστηριότητες του, ενώ ο κίνδυνος μετεγχειρητικής κήλης μειώνεται σημαντικά σε σχέση με το ανοικτό χειρουργείο. Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο είναι 1-2 μέρες.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΡΗΤΗΡΑ-ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΠΥΕΛΟΥ

Ο καρκίνος του ουρητήρα και της νεφρικής πυέλου ως επί το πλείστον αντιμετωπίζεται με μια επέμβαση που καλείται ριζική νεφροουρητηρεκτομή. Στον καρκίνο του ουρητήρα και της νεφρική πυέλου συνήθως επιβάλλεται να αφαιρεθεί ολόκληρος ο νεφρός και ολόκληρος ο ουρητήρας. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις καρκίνου του ουρητήρα, μπορεί να πραγματοποιηθεί μια πιο συντηρητική επέμβαση, κατά την οποία είτε θα αφαιρεθεί ένα μικρό τμήμα του ουρητήρα και τα κολοβώματα θα αναστομωθούν μεταξύ τους, είτε η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί ενδοσκοπικά και θα αφαιρεθεί τοπικά ο όγκος.
Κατά τη ρομποτική νεφροουρητηρεκτομή ή λαπαροσκοπική νεφροουρητηρεκτομή συνήθως αφαιρείται ο νεφρός ρομποτικά ή λαπαροσκοπικά, παρασκευάζεται ο ουρητήρας ως το κατώτερο του σημείο και εκτέμνεται το τελικό του τμήμα μαζί με περιβάλλον τμήμα της ουροδόχου κύστης. Στη συνέχεια, η ουροδόχος κύστη συρράπτεται και ολόκληρο το παρασκεύασμα αφαιρείται μέσω μιας μικρής τομής χαμηλά στην κοιλιά. Μεγάλα πλεονεκτήματα με τη ρομποτική ή λαπαροσκοπική νεφροουρητηρεκτομή είναι η αποφυγή 2 μεγάλων τομών που απαιτούνται με την ανοικτή χειρουργική, των επιπλοκών τους (κήλη, διαπύηση, διάσπαση), η ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδος στις δραστηριότητες και η λιγότερη αιμορραγία. Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο κυμαίνεται από 2-4 ημέρες.

ΟΠΙΣΘΟΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗ ΙΝΩΣΗ

Η οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση είναι μια ασυνήθης φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη ουλώδους συνδετικού ιστού στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο. Ο ιστός αυτός συχνά περικλείει τους ουρητήρες, προκαλώντας στάση των ούρων κα νεφρική ανεπάρκεια. Μπορεί να είναι ιδιοπαθής (νόσος Ormond) ή να αναπτυχθεί δευτεροπαθώς μετά από ακτινοβολία, εξαγγείωση ούρων, νεοπλάσματα ή χειρουργικές επεμβάσεις. Τέλος, μπορεί να εμφανιστεί στα πλαίσια μιας συστηματικής νόσου ή να συνυπάρχει με άλλες φλεγμονώδεις νόσους (πχ νόσος Chrohn).
Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική (σε αρχικά στάδια) ή χειρουργική. Η οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση συνήθως προσβάλλει και τους 2 ουρητήρες και η χειρουργική αποκατάσταση έγκειται στην απελευθέρωση των ουρητήρων από τον ινώδη ιστό (ουρητηρόλυση) και την περιτύλιξη τους με επίπλουν. Η ρομποτική αποκατάσταση της οπισθοπεριτοναϊκής ίνωσης, μαζί με όλα τα άλλα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής, προσφέρει επιπλέον και το πλεονέκτημα της επέμβασης και στους δυο ουρητήρες διαμέσου πολύ μικρών τομών, εν αντιθέσει με τη μεγάλη τομή που απαιτείται κατά την ανοικτή χειρουργική.

ΙΑΤΡΕΙΟ Ι: Κηφισίας 56 & Δελφών 2, Μαρούσι & ΙΑΤΡΕΙΟ ΙΙ: Αγίου Δημητρίου 34, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα, ΤΚ 17341 (150 μ. από το σταθμό μετρό Δάφνης)

Καλέστε:

Καλέστε:

210.68.62.614 (Πρωϊνές ώρες) - 211.216.51.54 (Απογευματινές ώρες) - 6936.80.93.93

Email

Email

info@komninos-urology.com

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Κλείστε Ραντεβού