Τι είναι η πρόπτωση;

Πρόπτωση καλείται η πτώση (προβολή) των οργάνων της πυέλου μιας γυναίκας δια μέσου του κόλπου. Τα όργανα που υπάρχουν στην πύελο μιας γυναίκας είναι

  • η ουροδόχος κύστη,
  • η μήτρα
  • και το ορθό (έντερο).

Αν η πρόπτωση αφορά την ουροδόχο κύστη καλείται κυστεοκήλη, αν αφορά το έντερο καλείται ορθοκήλη, ενώ αν αφορά τη μήτρα παραδοσιακά καλείται πρόπτωση μήτρας. Συχνά, μπορεί να συνυπάρχει πρόπτωση και των 3 οργάνων, δηλαδή της ουροδόχου κύστης, της μήτρας και του ορθού, μιας και η αιτία που συμβαίνει αυτό είναι κοινή και αφορά την ανεπάρκεια της ενδοπυελικής περιτονίας και τη χαλάρωση του περινεϊκού σώματος, με αποτέλεσμα την απώλεια της φυσικής στήριξης των οργάνων στη θέση τους.

Προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης πρόπτωσης των οργάνων της πυέλου είναι οι φυσιολογικοί τοκετοί, η αυξημένη ηλικία και εμμηνόπαυση και η χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, πχ. χρόνια δυσκοιλιότητα. Η πρόπτωση εμφανίζεται συνήθως κατά την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (πχ βήχας, φτέρνισμα, αφόδευση, άρση βάρους). 

Ποια τα συμπτώματα μιας γυναίκας με πρόπτωση των πυελικών σπλάγχνων;

Τα συμπτώματα που περιγράφει μια γυναίκα με πρόπτωση των οργάνων της πυέλου μπορεί να είναι ότι απλά πιάνει τα όργανα να βγαίνουν έξω από τον κόλπο, μέχρι να εμφανίζει διαταραχές από το έντερο (δυσκοιλιότητα, τεινεσμό) ή την ουροδόχο κύστη (ακράτεια ούρων, δυσκολία στην εκροή των ούρων, συχνουρία, επιτακτικότητα).

Ποια η θεραπεία της πρόπτωσης των πυελικών σπλάγχνων;

Η θεραπεία της πρόπτωσης των πυελικών σπλάγχνων μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τις ασκήσεις Kegel (ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους) , την αλλαγή τρόπου ζωής (πχ. ελάττωση σωματικού βάρους, μείωση δυσκοιλιότητας) ή/και τη τοποθέτηση κολπικά πεσσού (συσκευή σαν δακτυλίδι από σιλικόνη που τοποθετείται προσωρινά μέσα στον κόλπο). 

Ποια τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής στην θεραπεία πρόπτωσης των πυελικών σπλάγχνων;

Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται επί αποτυχίας των συντηρητικών μεθόδων ή σε νέες και σεξουαλικά ενεργές γυναίκες. Μπορεί να γίνει διακολπικά (μέσα από τον κόλπο) ή διακοιλιακά (μέσα από την κοιλιά δηλαδή), με τη τοποθέτηση πλέγματος που παρέχει στήριγμα στα όργανα που προσπίπτουν. Επειδή όμως το πλέγμα είναι ένα ξένο σώμα στον οργανισμό, καλό θα είναι η τοποθέτηση του να γίνεται από τον καθαρότερο χώρο (από την κοιλιά δηλαδή και όχι τον κόλπο που έχει μικρόβια) και με τη λιγότερη παρέμβαση. Αυτά τα πλεονεκτήματα τα προσφέρει η ρομποτική και λαπαροσκοπική χειρουργική, όπου η όλη επέμβαση γίνεται μέσα από πολύ μικρές οπές, χωρίς να χρειαστεί να γίνει μεγάλη τομή στην κοιλιά. Η ανάρρωση είναι ταχεία, ανώδυνη και η ασθενής μένει στο νοσοκομείο για 1 ημέρα. Επιπλέον, με τη χρήση της ρομποτικής ή λαπαροσκοπικής τεχνικής, δεν είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί η μήτρα, κάτι που παραδοσιακά προτεινόταν από πολλούς συναδέλφους, ενώ παράλληλα διατηρείται ακέραιο το μέγιστο του μήκους του κόλπου επιτρέποντας φυσιολογική σεξουαλική ζωή. Η επέμβαση καλείται ρομποτική (ή λαπαροσκοπική) πρόσθια ή/και οπίσθια ιεροκολποπηξία και η επιτυχία πλησιάζει το 90%.

Η χρήση της ρομποτικής χειρουργικής, μας προσφέρει επιπλέον και το πλεονέκτημα του συνδυασμού στην ίδια επέμβαση και άλλων ουρογυναικολογικών επεμβάσεων, όπως είναι η τοποθέτηση ταινίας ακράτειας ούρων, σε περίπτωση που συνυπάρχει και ακράτεια ούρων.

ΙΑΤΡΕΙΟ Ι: Κηφισίας 56 & Δελφών 2, Μαρούσι & ΙΑΤΡΕΙΟ ΙΙ: Αγίου Δημητρίου 34, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα, ΤΚ 17341 (150 μ. από το σταθμό μετρό Δάφνης)

Καλέστε:

Καλέστε:

210.68.62.614 (Πρωϊνές ώρες) - 211.216.51.54 (Απογευματινές ώρες) - 6936.80.93.93

Email

Email

info@komninos-urology.com

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Κλείστε Ραντεβού