Καρκίνος προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη (ή αλλιώς αδενοκαρκίνωμα του προστάτη) αποτελεί το πιο συχνά ανιχνεύσιμο καρκίνο στον αντρικό πληθυσμό του Δυτικού κόσμου. Η συχνότητα του καρκίνου του προστάτη αυξάνει με την ηλικία, ενώ επίσης παράγοντας συσχέτισης με καρκίνο του προστάτη είναι η κληρονομική προδιάθεση και η καταγωγή.

Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως δεν εκδηλώνει συμπτώματα και ανευρίσκεται κατά τον προληπτικό έλεγχο από τον ιατρό σας. Υποψίες για ύπαρξη καρκίνου του προστάτη τίθεται από την αύξηση του PSA αίματος και από τη δακτυλική εξέταση. Απαραίτητη είναι η συνύπαρξη και των 2, για αυτό επιβάλλεται η τακτική παρακολούθηση κάθε ανδρός από τον ουρολόγο μετά την ηλικία των 45-50.
Σε αρκετά προχωρημένες καταστάσεις, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να δώσει συμπτώματα, όπως οστικά άλγη, απόφραξη στην ούρηση, αιματουρία, πόνο στο νεφρό, νευρολογικά συμπτώματα από τη σπονδυλική στήλη. Οι ανωτέρω εκδηλώσεις οφείλονται συνήθως στην ύπαρξη μεταστάσεων στα οστά, ενώ επιπλέον μεταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν στους λεμφαδένες, στους πνεύμονες, στο ήπαρ, στον εγκέφαλο και στο δέρμα.

Σε περίπτωση υποψίας καρκίνου του προστάτη ο ιατρός σας θα σας ζητήσει να υποβληθείτε σε βιοψία δια βελόνης αυτού.

Η βιοψία γίνεται ως επί το πλείστον από το ορθό με τη χρήση κεφαλής διορθικού υπερήχου και μπορεί να γίνει με τοπική (ιατρείο) ή γενική αναισθησία (νοσοκομείο). Τελευταία, για την εντόπιση επακριβώς μικρών εστιών καρκίνου και την αποφυγή της ταλαιπωρίας της επανάληψης βιοψίας, λόγω ψευδών αρνητικών αποτελεσμάτων στην πρώτη βιοψία, χρησιμοποιείται η τεχνική της MRI-fusion biopsy, όπου ο ασθενής υποβάλλεται σε μια πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη για τον εντοπισμό της εστίας του καρκίνου και στη συνέχεια με τη χρήση GPS κατά τη βιοψία κατευθύνουμε τη βελόνη επακριβώς στην εστία αυτή.
Το κόστος της βιοψίας είναι μεταβλητό και εξαρτάται από το αν πραγματοποιείται στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο και από το αν γίνει η κλασσική διορθική βιοψία προστάτη ή βιοψία με τη τεχνική της MRI-fusion biopsy.

Σε περίπτωση ανεύρεσης καρκίνου του προστάτη, στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει η σταδιοποίηση της νόσου με τη χρήση απεικονιστικών μεθόδων, ώστε να υπολογιστεί το πιθανό κλινικό στάδιο της νόσου. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου, ο ιατρός σας θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι χειρουργική, ακτινοβόληση, φαρμακευτική ή και σε επιλεγμένες περιπτώσεις ενεργός παρακολούθηση της νόσου.

Το προσδόκιμο επιβίωσης σε καρκίνο του προστάτη εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, σε γενικές γραμμές όμως θα πρέπει να ξέρουμε ότι για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη η ιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές στο οπλοστάσιο μας προσφέροντας μέχρι και πλήρη ίαση του καρκίνου σε μεγάλο ποσοστό ασθενών.

Η επιλογή της κατάλληλης αντιμετώπισης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, σε γενικές γραμμές όμως επικρατεί το δόγμα ότι οποτεδήποτε κάποιος ασθενής με καρκίνο του προστάτη μπορεί να χειρουργηθεί, τότε το χειρουργείο θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή.

ΙΑΤΡΕΙΟ Ι: Κηφισίας 56 & Δελφών 2, Μαρούσι & ΙΑΤΡΕΙΟ ΙΙ: Αγίου Δημητρίου 34, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα, ΤΚ 17341 (150 μ. από το σταθμό μετρό Δάφνης)

Καλέστε:

Καλέστε:

210.68.62.614 (Πρωϊνές ώρες) - 211.216.51.54 (Απογευματινές ώρες) - 6936.80.93.93

Email

Email

info@komninos-urology.com

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Κλείστε Ραντεβού