Τι είναι και πως ταξινομούνται οι κύστεις του νεφρού;

Νεφρική κύστη είναι η συλλογή υγρού μέσα σε μια σακούλα στην επιφάνεια του νεφρού. Μπορεί να υπάρχει μια μονήρης κύστη ή πολλαπλές κύστεις. Επίσης μπορεί να είναι συγγενείς, δηλαδή κάποιος ασθενής να γεννήθηκε με κύστεις πχ πολυκυστικοί νεφροί, ή επίκτητες, δηλαδή να τις εμφάνισε κάποιος στην πορεία της ζωής του.

Παρουσιάζω κύστη στο νεφρό. Είναι επικίνδυνο;

Γενικά, οι περισσότερες κύστεις των νεφρών είναι αθώες και δεν χρειάζονται καμιά επέμβαση, ούτε καν παρακολούθηση. Όμως, υπάρχουν και κακοήθεις όγκοι που εμφανίζονται ως κύστεις. Για αυτό το λόγο, το 1986 ο ιατρός Morton Bosniak , ταξινόμησε τις κύστεις του νεφρού σε κατηγορίες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους στην αξονική τομογραφία μετά τη χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού και το βαθμό επικινδυνότητας τους.

Ποια η ταξινόμηση κατά Bosniak μιας κύστης στο νεφρό;

Οι κατηγορίες κατά Bosniak είναι πέντε και περιλαμβάνουν:
Ι: την απλή κύστη, ανεξαρτήτου μεγέθους. Είναι πάντα καλοήθης.
ΙΙ: τη κύστη με λίγα διαφραγμάτια και μέγεθος <3εκ., με ή χωρίς ασβέστωση. Θεωρείται πάρα πολύ συχνά καλοήθης.
ΙΙF: τη κύστη με πολλά διαφραγμάτια, ή/και μέγεθος >3εκ., με ή χωρίς ασβέστωση, αλλά χωρίς ενίσχυση του τοιχώματος της με σκιαγραφικό. Σε αυτές τις κύστεις συστήνεται παρακολούθηση στους 6 και 12 μήνες. Αν δεν αλλάξει, δεν συστήνεται περαιτέρω έλεγχος.
ΙΙΙ: τη κύστη με πολλά διαφραγμάτια, ή/και μέγεθος >3εκ., με ή χωρίς ασβέστωση αλλά με ενίσχυση του τοιχώματος της με σκιαγραφικό. Συστήνεται χειρουργική αφαίρεση, μιας και η πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος είναι περίπου στο 70%.
ΙV: τη κύστη με περιεχόμενο μαλακών ιστών. Συστήνεται χειρουργική αφαίρεση, μιας και η πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος είναι περίπου στο 90%.

Πότε συστήνεται να αφαιρέσουμε μια κύστη του νεφρού;

Χειρουργική θεραπεία συστήνεται σίγουρα σε κύστεις νεφρού κατά Bosniak III ή IV.
Στις απλές κύστεις νεφρού μπορεί επίσης να απαιτηθεί χειρουργική θεραπεία, αν πρόκειται για μεγάλες κύστεις του νεφρού που δημιουργούν συμπτώματα, πχ. πόνο στη μέση, κολικό νεφρού, ή αν επιβαρύνουν τη λειτουργικότητα του νεφρού.
Η αφαίρεση των κύστεων μπορεί να γίνει ρομποτικά ή λαπαροσκοπικά. Η όλη επέμβαση πραγματοποιείται μέσω τομών μικρότερων του 1 εκ. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές βοηθάνε στο να υπάρχει ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς, ταχύτερη επάνοδος στις δραστηριότητες του, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης μετεγχειρητικής κήλης μειώνεται σημαντικά συγκριτικά με το ανοικτό χειρουργείο. Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο είναι ελάχιστος, 1-2 ημέρες.

ΙΑΤΡΕΙΟ Ι: Κηφισίας 56 & Δελφών 2, Μαρούσι & ΙΑΤΡΕΙΟ ΙΙ: Αγίου Δημητρίου 34, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα, ΤΚ 17341 (150 μ. από το σταθμό μετρό Δάφνης)

Καλέστε:

Καλέστε:

210.68.62.614 (Πρωϊνές ώρες) - 211.216.51.54 (Απογευματινές ώρες) - 6936.80.93.93

Email

Email

info@komninos-urology.com

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Κλείστε Ραντεβού