Που και πότε εμφανίζεται ο καρκίνος του πέους;

Ο καρκίνος του πέους είναι ένας σπάνιος καρκίνος που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο πέους, συχνότερα όμως εμφανίζεται στη βάλανο. Η επίπτωση εμφάνισης του αυξάνει με την ηλικία, με τη μέγιστη συχνότητα εμφάνισης κυρίως την 6η δεκαετία της ζωής.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες που προδιαθέτουν σε ανάπτυξη καρκίνου του πέους;

Αιτιολογικοί παράγοντες εμφάνισης καρκίνου του πέους αποτελούν η φίμωση, η λοίμωξη με τον ιό των κονδυλωμάτων HPV, η χρόνια βαλανοποσθίτιδα στο πέος, το κάπνισμα και ειδικές θεραπείες με σποραλένη και υπεριώδη ακτινοβολία Α που χρησιμοποιούνται σε διάφορες νόσους, όπως στη ψωρίαση. Επιπλέον, η αλλαγή πολλαπλών ερωτικών συντρόφων και η μη-χρήση προφυλακτικού φαίνεται ότι σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του πέους.
Η συνηθέστερη αιτία εμφάνισης καρκίνου του πέους φαίνεται ότι είναι ο ιός HPV, ορότυπος 16. 2η συχνότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου του πέους είναι η φίμωση και οι χρόνιες φλεγμονές. Για αυτούς τους λόγους, αν κάποιος θέλει να προφυλαχθεί από καρκίνο του πέους καλό θα ήταν να υποβληθεί σε περιτομή σε περίπτωση φίμωσης ή να εμβολιαστεί με το πολυδύναμο εμβόλιο για τον HPV. Βέβαια το εμβόλιο για τον HPV ακόμα δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους άντρες, αλλά η τάση είναι σε νέους έφηβους να συστήνεται η χρήση τους. Στις δε ΗΠΑ η χρήση του εμβολίου για τον HPV θεωρείται υποχρεωτική.
Κάποιες ειδικές παθήσεις του πέους, όπως είναι η θηλωμάτωση Bowen, το γιγαντιαίο κονδύλωμα BUSCHKE-LOWENSTEIN, η σκλήρυνση Lichen και η ερυθροπλασία του Queyrat θεωρούνται προκαρκινωματώδεις καταστάσεις και απαιτούν θεραπεία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η κλινική εικόνα του καρκίνου του πέους είναι τυπική και μπορεί να εμφανίζεται σαν μια ελκωτική ή με έπαρση, αιμορραγική, ανώδυνη και σκληρή βλάβη στο πέος, όταν όμως υπάρχουν αμφιβολίες συστήνεται να παρθούν βιοψίες από τη βλάβη.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν σε περίπτωση καρκίνου του πέους;

Σε περίπτωση ύπαρξης καρκίνου του πέους θα ζητηθεί από τον ασθενή να υποβληθεί σε υπερηχογράφημά ή Μαγνητική τομογραφία του πέους και σε αξονική άνω-κάτω κοιλίας για σταδιοποίηση και αναζήτηση τυχόν λεμφαδενιικών μεταστάσεων. Επι αμφιβολιών, μπορεί να ζητηθεί και μια πιο λεπτομερής εξέταση που λέγεται PET(CT)-SCAN.

Ποια η θεραπεία σε καρκίνο του πέους;

Η θεραπεία του καρκίνου του πέους ως επι το πλείστων είναι χειρουργική και στόχος πρέπει να είναι η αφαίρεση της βλάβης με ταυτόχρονη διατήρηση, όσον το δυνατόν περισσότερου μήκους στο πέος.
Σε ορισμένες πιο ήπιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και πλήρη διατήρηση του πέους και αφαίρεση της βλάβης είτε με τη χρήση αλοιφής 5-FU, είτε με τη χρήση LASER CO2 ή ND-YAG. Επίσης, με τη χρήση της μικροσκοπικής χειρουργικής, είναι δυνατή η εκτομή τοπικά της βλάβης μέχρι υγιών ορίων (κατά Mohs)

Πλεονεκτεί το ρομπότ Da Vinci στην αφαίρεση των βουβωνικών και πυελικών λεμφαδένων;

Σε περίπτωση ύπαρξης λεμφαδένων συστήνεται να γίνει αφαίρεση αυτών, μια επέμβαση η οποία καλείται βουβωνική (με ή χωρίς πυελική) λεμφαδενεκτομή. Η λεμφαδενεκτομή συνοδεύεται συνήθως από σημαντικές επιπλοκές, όπως είναι το λεμφοίδημα του κάτω άκρου και η λεμφοκήλη. Με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας και της μικροχειρουργικής, η νοσηρότητα της ρομποτικής βουβωνικής και πυελικής λεμφαδενεκτομής είναι σημαντικά μειωμένη και η αποκατάσταση του ασθενούς σύντομη.

ΙΑΤΡΕΙΟ Ι: Κηφισίας 56 & Δελφών 2, Μαρούσι & ΙΑΤΡΕΙΟ ΙΙ: Αγίου Δημητρίου 34, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα, ΤΚ 17341 (150 μ. από το σταθμό μετρό Δάφνης)

Καλέστε:

Καλέστε:

210.68.62.614 (Πρωϊνές ώρες) - 211.216.51.54 (Απογευματινές ώρες) - 6936.80.93.93

Email

Email

info@komninos-urology.com

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Κλείστε Ραντεβού