Τι είναι η ουροδόχος κύστη;

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο του ανθρώπινου σώματος που σκοπό έχει να αποθηκεύει τα ούρα, έως ότου έρθει η επιθυμία για ούρηση. Τότε, ο μυς της ουροδόχου κύστης, που καλείται εξωστήρας, συσπάται και προωθεί τα ούρα δια μέσου της ουρήθρας. Στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, λόγω της επίδρασης επιβλαβών παραγόντων μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος.

Σχετίζεται το κάπνισμα με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως;

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως αποτελεί τον 4ο πιο συχνό καρκίνο και εμφανίζεται πιο συχνά στον αντρικό πληθυσμό. Ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας είναι το κάπνισμα. Μάλιστα, από το κάπνισμα κινδυνεύουν και οι παθητικοί καπνιστές να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Το κάπνισμα είναι επιβεβαιωμένος παράγοντας ανάπτυξης της νόσου, για αυτό είναι απαραίτητη η διακοπή του καπνίσματος, μιας και έτσι μειώνονται και τα ποσοστά εμφάνισης υποτροπών του καρκίνου.

Είναι καλύτερα αντί για συμβατικό κάπνισμα να κάνω ηλεκτρονικό τσιγάρο σε καρκίνο της ουροδόχου κύστης;

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου θεωρείται από τους υποστηρικτές του ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, όμως αυτή η υπόθεση δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί σε μελέτες και για αυτό το λόγο, πρέπει να είμαστε σκεπτικοί στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ως ότου περάσει ικανό χρονικό διάστημα για να μελετηθούν και οι συνέπειες αυτού του τρόπου καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός του καπνίσματος, ποιες είναι οι αιτίες για να αναπτύξει κάποιος καρκίνο ουροδόχου κύστης;

Άλλοι παράγοντες εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης θεωρούνται οι χρόνιες φλεγμονές που εμφανίζονται σε χρόνια στάση ουρών ή ύπαρξης λίθου στην ουροδόχο κύστη, οι ακτινοβολίες, κάποια φάρμακα όπως η κυκλοφωσφαμίδη, η επαγγελματική έκθεση σε χημικά (πχ ελαστικά, χρώματα, δέρματα, καύσιμα, προϊόντα που εισπνέουμε) και η σχιστοσωμίαση.

Ποια τα συχνότερα συμπτώματα σε καρκίνο της ουροδόχου κύστης;

Συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι η αιματουρία, η οποία μπορεί να είναι μικροσκοπική, δηλαδή να ανιχνεύεται στην εξέταση ούρων, ή να είναι μακροσκοπική, δηλαδή να είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Μάλιστα, η μακροσκοπική αιματουρία μπορεί να εμφανιστεί και να εξαφανιστεί για αρκετό διάστημα στη συνέχεια, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μη δίνουν ιδιαίτερη σημασία και να είναι εφησυχασμένοι. Για αυτό το λόγο, η εμφάνιση αίματος στα ούρα δεν είναι φυσιολογική κατάσταση και θα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως από τον ουρολόγο. Ο ιατρός σας θα σας συστήσει να κάνετε μια γενική εξέταση ουρών, κυτταρολογικές εξετάσεις ουρών, υπερηχογράφημα ουροποιητικού συστήματος, αξονική ουρογραφία, ενώ επιπλέον θα συστήσει να υποβληθείτε και σε κυστεοσκόπηση. Σε περίπτωση ύπαρξης καρκίνου, ο ιατρός σας συχνά θα σας ζητήσει να υποβληθείτε σε περαιτέρω έλεγχο με αξονικές και σπινθηρογράφημα οστών.

Ποιοι οι τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Σε περίπτωση ύπαρξης ευρημάτων κατά την κυστεοσκόπηση, ο ιατρός σας θα σας υποβάλει πρωταρχικά σε ενδοσκοπική αφαίρεση του όγκου με τη χορήγηση περιοχικής ή γενικής αναισθησίας. Στη συνέχεια, το υλικό της επέμβασης θα αποσταλεί προς παθολογοανατομική εξέταση (βιοψία). Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως ταξινομείται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τη βιοψία: τον επιφανειακό ή μη-διηθητικό καρκίνο, τον διηθητικό καρκίνο και τον μεταστατικό καρκίνο. Συνηθέστερος ιστολογικός τύπος είναι ο καρκίνος που προέρχεται από κύτταρα του ουροθηλίου και αφορά σχεδόν το 95% των καρκίνων, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης μπορεί να αναπτυχθούν ιδιαίτεροι όγκοι όπως είναι τα σαρκώματα, το αδενοκαρκίνωμα, ο καρκίνος από πλακώδη κύτταρα και το μικροκυτταρικό καρκίνωμα.
Ο επιφανειακός ή μη-διηθητικός καρκίνος, συνήθως έχει θηλωματώδη μορφή και αποτελεί το 75% περίπου των καρκίνων της ουροδόχου κύστης. Είναι ο καρκίνος αυτός που ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο της νόσου, δηλαδή δεν διηθεί το μυϊκό τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως.
Διηθητικός καρκίνος, καλείται ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως που διηθεί το μυϊκό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και αποτελεί το 20% των καρκίνων της ουροδόχου κύστεως. Έχει θηλωματώδης ή συμπαγής μορφή, ενώ αν έχει δώσει και μεταστάσεις, καλείται μεταστατικός. Οι πιο συνήθεις θέσεις μεταστάσεων του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, είναι οι λεμφαδένες, τα γύρω όργανα από την ουροδόχο κύστη (προστάτης, ορθό, μήτρα), οι πνεύμονες, τα οστά και το ήπαρ.

Τι είναι το καρκίνωμα in situ της ουροδόχου κύστης; Ποια η πρόγνωση του;

Ιδιαίτερη μορφή επιφανειακού καρκίνου της ουροδόχου κύστης αποτελεί το καρκίνωμα in situ, μια μορφή καρκίνου η οποία δεν μοιάζει σαν θήλωμα, αλλά αποτελείται από επίπεδες βλάβες που μοιάζουν με βελούδο στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του τύπου καρκίνου, είναι ότι παρουσιάζει αβέβαιη συμπεριφορά, η οποία μπορεί να είναι και επιθετική σε κάποιες περιπτώσεις (50%) και ότι δεν μπορεί να εκριζωθεί με την ενδοσκοπική αφαίρεση, αφού συνήθως είναι πολυεστιακό. Όμως, ανταποκρίνεται πολύ καλά στις ενδοκυστικές εγχύσεις με BCG, με ποσοστά ανταπόκρισης που αναφέρονται στο 80-90%. Η ταξινόμηση αυτή είναι σημαντική, μιας και η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της νόσου.

Ποια η θεραπεία για επιφανειακούς όγκους (μη διηθητικούς) της ουροδόχου κύστης;

Στους επιφανειακούς καρκίνους, συνήθως αρκεί η ενδοσκοπική εξαίρεση του όγκου και στη συνέχεια και ανάλογα με το στάδιο, η περιοδική έγχυση φαρμάκων που δρουν τοπικά στην ουροδόχο κύστη. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι χημειοθεραπευτικά (πχ, επιρουμπικίνη), ή ανοσοτροποποιητικά (πχ BCG). Ο ιατρός σας θα σας ενημερώσει για το ακριβές πλάνο των ενδοκυστικών εγχύσεων και τις τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων. Οι εγχύσεις αυτών των φαρμάκων είναι μακροπρόθεσμες και μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 3 χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση.

Πότε κάποιος ασθενής με καρκίνο της ουροδόχου κύστης πρέπει να ξαναυποβληθεί σε ενδοσκοπική αφαίρεση του όγκου;

Σε περίπτωση που ένας όγκος είναι Τ1 στάδιο, ή αν δεν υπάρχει μυϊκός χιτώνας στη βιοψία για να γνωρίζουμε αν ο όγκος είναι διηθητικός (Τ2) ή όχι, ή σε περίπτωση που η πρώτη εξαίρεση του όγκου θεωρείται μη ολοκληρωμένη, ο ιατρός σας θα σας συστήσει να υποβληθείτε και σε 2η ενδοσκοπική αφαίρεση του όγκου 2-6 εβδομάδες μετά την πρωταρχική αφαίρεση.

Ποια η καλύτερη μέθοδος ανίχνευσης και ενδοσκοπικής αφαίρεσης καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Πολύ σημαντικό κατά την κυστεοσκόπηση και την ενδοσκοπική αφαίρεση του πρωτοπαθούς όγκου, είναι η χρήση μιας ιδιαίτερης τεχνολογίας φωτισμού κατά τη χειρουργική επέμβαση, όπως είναι το NBI (narrow band imaging) ή η φωτοδυναμική διάγνωση, τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να ανιχνεύσουμε και τους πιο μικρούς όγκους, για να μειώσουμε τις πιθανότητες υποτροπής.

Βρέθηκα με διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Είναι απαραίτητοι να αφαιρέσω την κύστη μου; Τι άλλες εναλλακτικές επιλογές έχω;

Σε περίπτωση μεταστατικής νόσου, ο ιατρός σας θα σας συστήσει να υποβληθείτε σε συστηματική χημειοθεραπεία, ενώ σε περίπτωση διηθητικού καρκίνου χωρίς μεταστάσεις ο ιατρός σας θα σας συστήσει είτε να αφαιρέσετε χειρουργικά ριζικά την ουροδόχο κύστη, είτε να υποβληθείτε σε ακτινοθεραπείες. Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής δεν θέλει να υποβληθεί σε ριζική κυστεκτομή και εφόσον πληροί κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να υποβληθεί σε τεχνικές διατήρησης της ουροδόχου κύστης, όπως είναι η μερική κυστεκτομή ή η πολυπαραγοντική θεραπεία. Στη δεύτερη περίπτωση, ο ασθενής υποβάλλεται σε μια πολύ καλή ενδοσκοπική αφαίρεση του όγκου, σε συνδυασμό με ακτινοβολίες της ουροδόχου κύστης και βραχεία χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ο όγκος να έχει μόνο 1 εστία, μέγεθος μικρότερο από 5 εκ. και ο ασθενής να μην παρουσιάζει υδρονέφρωση ή νεφρική ανεπάρκεια.

Ποιες οι τεχνικές και τα οφέλη της ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής;

Ο μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζεται με μία επέμβαση που λέγεται ρομποτική ριζική κυστεκτομή. Σε περίπτωση καρκίνου ουροδόχου κύστης είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί ολόκληρη η ουροδόχος κύστη και ο προστάτη ή η μήτρα στις γυναίκες.
Στη συνέχεια, επειδή πλέον ο ασθενής έχει χάσει το αποθηκευτικό όργανο των ούρων, ο χειρουργός τις περισσότερες φορές θα πρέπει είτε να δημιουργήσει μια καινούρια κύστη από τμήμα του λεπτού εντέρου που καλείται νεοκύστη, είτε να εκτρέψει μέσω ενός μικρού τμήματος εντέρου τα ούρα προς το δέρμα, οπού θα συλλέγονται σε ένα εξωτερικό σακουλάκι. Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις είναι απαραίτητο να αναστομωθούν οι ουρητήρες με το τμήμα του εντέρου, ώστε να μεταφέρουν πλέον σε αυτό τα ούρα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει είτε μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα (intracorporeal), είτε με μία μικρή τομή έξω από το σώμα (extracorporeal). Στην περίπτωση δημιουργίας νεοκύστης, υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα η νεοκύστη να αναστομωθεί με την ουρήθρα και έτσι ο ασθενής να ουρεί δια της φυσιολογικής οδού, μια τεχνική που καλείται ορθότοπη νεοκύστη. Η τεχνική που θα επιλεγεί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ο ιατρός σας θα προτείνει την καλύτερη τεχνική εξατομικευμένα για κάθε ασθενή.
Το ρομπότ με τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει διευκολύνει τη δημιουργία των αναστομώσεων, μας βοηθάει στο να έχουμε μικρότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη ανάρρωση συγκριτικά την ανοικτή ριζική κυστεκτομή, ενώ επιπλέον μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε καλύτερη παρασκευή των αγγειονευρωδών δεματίων της στύσης. Απαιτούνται περίπου 4-7 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο.

ΙΑΤΡΕΙΟ Ι: Κηφισίας 56 & Δελφών 2, Μαρούσι & ΙΑΤΡΕΙΟ ΙΙ: Αγίου Δημητρίου 34, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα, ΤΚ 17341 (150 μ. από το σταθμό μετρό Δάφνης)

Καλέστε:

Καλέστε:

210.68.62.614 (Πρωϊνές ώρες) - 211.216.51.54 (Απογευματινές ώρες) - 6936.80.93.93

Email

Email

info@komninos-urology.com

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Κλείστε Ραντεβού